Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Πτυχιούχων Ανωτέρας & Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.


 

Εκδήλωση απο το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού ενηµερώνει τους ηλεκτρολόγους

 ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ - WORKSHOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

   Ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.) είναι η διαρκής και άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών που εφαρμόζουν το χαλκό στην πράξη. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό, εντάσσεται και η οργάνωση του workshop - εκδήλωσης με θέμα “Οικιακή Ηλεκτρική Ασφάλεια - Επένδυση Ζωής” για τους ηλεκτρολόγους όλων των βαθμίδων, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 28/11/2014 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στην Αθήνα.

   Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο workshop ήταν:

1) Γιατί η οικιακή ηλεκτρική ασφάλεια είναι μια επένδυση ζωής 

2) Οι επαγγελματικές ευθύνες για την οικιακή ηλεκτρική ασφάλεια 

3) Αναγκαιότητα επανελέγχων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε κατοικίες                             

4) Ηλεκτρολογική ενημέρωση οικιακών καταναλωτών 

   Οι ηλεκτρολόγοι της Αθήνας και του Πειραιά έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση αυτή (σ.σ.: ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του Πανελληνίου Συνδέσμου με περίπου 70 μέλη!), γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον τους για ενημέρωση γύρω από τα θέματα του κλάδου τους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νομοθετικές απαιτήσεις σχετικά με την οικιακή ηλεκτρική ασφάλεια, αλλά και για την αναγκαιότητα επανελέγχου ιδιαίτερα των παλιών οικιακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από τη σκοπιά της ηλεκτρικής ασφάλειας αλλά και της επαγγελματικής ευθύνης.

   Μέσα από αυτήν την εκδήλωση - workshop αναδείχτηκαν και αναλύθηκαν ηλεκτρολογικά θέματα και προβλήματα, έγινε η αναζήτηση λύσεων και βελτιωτικών προτάσεων αλλά και ευθυνών, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών για καλύτερη οικιακή ηλεκτρική ασφάλεια, καθώς επίσης και δυνατότητες ενημέρωσης των καταναλωτών για τα θέματα αυτά.

   Μεταξύ άλλων, οι εισηγητές έδωσαν έμφαση στην αναγκαιότητα ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τις σωστά ελεγμένες ηλεκτρικές οικιακές εγκαταστάσεις, καθώς και στην υπεραξία που μπορεί να δώσει ο κάθε επαγγελματίας του κλάδου στην εργασία του. Δόθηκε επίσης μεγάλη έμφαση στην επαγγελματική αρτιότητα των σημερινών επαγγελματιών του κλάδου καθώς και στα πιστοποιημένα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούν.

   Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ο επαγγελματισμός είναι πλέον μονόδρομος που πρέπει όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου να ακολουθήσουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στον κλάδο της οικοδομής.  

   Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ., ο οποίος αφού χαιρέτισε τους επίτιμους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης καθώς και την καθοριστική βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ στην έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου γύρω από την αναγκαιότητα της οικιακής ηλεκτρικής ασφάλειας, τόνισε ότι ο σημερινός ηλεκτρολόγος θα πρέπει να δει το επαγγελματικό του μέλλον με άλλο μάτι βάζοντας τον εαυτό του στην θέση του καταναλωτή - πελάτη, προσφέροντάς του πλέον των τεχνικών του γνώσεων και δεξιοτήτων, παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πρόληψης. Κλείνοντας, τόνισε ότι «σήμερα που υπάρχει πληθώρα παλαιών οικιών με μη ελεγμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ο ρόλος του επαγγελματία αδειούχου εγκαταστάτη καθίσταται απαραίτητος, καθώς η αναγκαιότητα επανελέγχου παλαιών οικιακών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι ζήτημα ζωής και επένδυσης, τόσο για τον καταναλωτή / πελάτη όσο και για τον επαγγελματία εγκαταστάτη, που θα μπορέσει μέσα από αυτή τη διαδικασία να προσθέσει αξία στο επάγγελμά του».

   Ο κ. Γιώργος Σαρρής, επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Ι.Α.Χ., αναφέρθηκε στην ασφαλή ηλεκτρική εγκατάσταση με έμφαση στην προσοχή και στις ευθύνες των ηλεκτρολόγων στην εκτέλεση των έργων τους, αλλά και την αναγκαιότητα για συνεχή ενημέρωσή τους σχετικά με την πρόσφατη ηλεκτρολογική Νομοθεσία και με τις συνθήκες που εντοπίζονται στην πράξη. 

   Έκανε εκτενή αναφορά στη γνώση της Νομοθεσίας καθώς πολλές φορές δεν είναι εύκολα διακριτό το μερίδιο ευθύνης του ηλεκτρολόγου, του πελάτη, του κατασκευαστή ηλεκτρολογικού υλικού  - συσκευής ή του πάροχου ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις όπου η ανεπάρκεια μιας ηλεκτρικής  εγκατάστασης έχει στοιχίσει τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας, πράγμα που θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα σήμερα, όταν αντίστοιχες κοινωνίες σε άλλες χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα μείωσης τέτοιων φαινομένων.

   Τέλος, ο συνεργάτης του Ε.Ι.Α.Χ. και μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου, κ. Κώστας Γερασίμου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολογίας Π.Ε.), αναφέρθηκε στην έννοια της ασφάλειας και πώς αυτή θα πρέπει να περάσει από τον επαγγελματία ηλεκτρολόγο στον καταναλωτή. Έκανε αναφορά στην «τέχνη» που θα πρέπει να έχει η τεχνική του ηλεκτρολόγου προσθέτοντας σε αυτήν και την ασφαλή αίσθηση που θα πρέπει να δώσει ο ηλεκτρολόγος στον καταναλωτή όταν φτάνει στο τέλος μίας εργασίας του.

   Επίτιμοι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Φώτης Μανδάνας - Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ, Αλέξανδρος Κουζούλογλου - Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΕΗ, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης - Πρόεδρος του ΣΕΗ Ηρακλείου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΗ, Εμμανουήλ Καυκαλάς - Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΗ, Δημήτριος Μουστάκας - Πρόεδρος του ΣΕΕΗ Πειραιά και Γεώργιος Κισσανδράκης - Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Συνταξιούχων Ηλεκτρολόγων.

(Από την εφημερίδα «Ο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ»)

 


Λέξεις Κλειδιά:Ε.Ι.Α.Χ